Статьи

Україна має подякувати Путіну за свій європейський вибір

13 апреля 2019 15:26

Вчора завершився Київський Безпековий Форум – одна з найважливіших політичних та експертних подій весни. Основною темою цьогорічного зібрання стало обговорення безпекових викликів, що стоять перед Україною, та розгляду сценаріїв виходу з кризи, в якій зараз заходиться наша держава.

Основним висновком двох днів обговорень, безумовно, стало твердження про безальтернативність європейського вектору розвитку України. Ми повинні рухатися у напрямку інтеграції в ЄС та НАТО. Тільки цей курс зможе гарантувати безпеку Україні та східній Європі.

Як неодноразово підкреслювалося на Форумі, зараз саме по Україні проходить «лінія фронту» захисту демократичних цінностей. Наша країна перетворилися на ключову точку, де визначається по якому напрямку піде розвиток Європи у найближчі 10-15 років. Фактично, мова йде про збереження ліберальних цінностей та свободи самовизначення ЄС. Справа в тому, що останнє десятиріччя проходить під знаком нової «холодної війни». Росія, як один з провідних геополітичних гравців світу, намагається розповсюдити свій вплив на якомога більшу територію для того, щоб гарантовано захищати свої інтереси. Якщо 20 років тому цей вплив обмежувався сусідніми країнами, то зараз, із збільшенням потужності, Росія намагається впливати на політику в країнах ЄС, США, Азії.

Як слушно зауважив Андрій Парубій під час Форуму, у сучасному світі безпека – це не тільки зброя чи війська. Основна боротьба розгортається не за території, а за серця та розум людей. На відміну від минулого сторіччя, основні баталії розгортаються саме в інформаційній сфері. Країна-агресор ставить перед собою завдання не тільки захоплення територій. Ціль сучасної політики – встановлення контролю за процесом прийняття рішень. Інструментарій для цього вражає своїм різноманіттям: починаючи від традиційної військової загрози та спеціальних терористичних операцій, і закінчуючи економічними санкціями, створенням власних телеканалів та роботою зі свідомими та несвідомими агентами впливу в суспільстві.

Усвідомлення цих небезпек та ризиків, їх виявлення та протидія цим загрозам – ось основне завдання сучасного політикуму. Український політичний процес демонструє це більш ніж наочно.

Наразі, вектор розвитку України – це ЄС та НАТО. Як підкреслив на Форумі Стівен Пайфер, колишній посол США в Україні, можливо саме прорахунки в політиці Володимира Путіна підштовхнули Україну ближче до Європи. «Можливо, Україна має подякувати Путіну, можливо це є результатом його прорахунку, його політики протягом останніх 5 років. Можливо, він сам підштовхнув Україну ближче до Європи», - відзначив він.

В той же час, на форумі неодноразово підкреслювалося, що західні союзники завжди допомагали і будуть допомагати українському народу у боротьбі. Але інтеграційний процес Україна повинна пройти самостійно. Саме подолання цього шляху і робить нас сильнішими.

Посол Великої Британії в Україні, Джудіт Гоф, у ході Форуму підкреслила, що шлях України до членства в НАТО є важливим, адже передбачає зміцнення обороноздатності та посилення інституцій.

«Кінцева мета України – це членство, але важливий і процес, завдяки якому посилюються інституції та зміцнюється обороноздатність. Проходження цього шляху підсилює і Україну і її відносини з НАТО», - зазначила пані посол.

Під час Форуму декілька дискусій буди присвячені основній політичній події року – виборам Президента України. На них українці почали усвідомлювати, що їхній голос не просто формальність, а визначає долю країни. Фактично, зараз ми спостерігаємо виникнення і оформлення в Україні нової політичної культури європейського типу. Це підтверджується і рекордною кількістю кандидатів у Президенти, і рекордною кількістю зареєстрованих українських спостерігачів – більше 100 тисяч, і рекордною кількістю міжнародних спостерігачів, мінімальною кількістю зареєстрованих порушень. Врешті-решт про це свідчить напруження політичної боротьби.

Пітер Тейлер, глава місії спостерігачів Бюро з демократичних ініціатив та прав людини ОБСЄ відзначив, що не зважаючи на певні порушення, результат волевиявлення у першому турі виборів поставити під сумнів неможливо.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков у своєму виступі на Форумі підкреслив, що основні ризики, пов’язані з виборчою кампанією, вже пройдені.

«Ми прийняли рішення, що ці вибори повинні підняти планку оцінки демократії у нашій країні. МВС зайняло абсолютно рівну позицію по відношенню до усіх кандидатів. Три місяці тісної співпраці з громадянським суспільством, ЦВК та різними інституціями призвели до того, що ця превенція забезпечила транспаретні прозорі і чесні вибори», - підкреслив глава МВС.

На завершення. Україна – це країна, яка внаслідок усіх викликів та небезпек, що існують зараз, отримала унікальний шанс розкрити увесь свій потенціал. Через безальтернативність європейського шляху у нас є можливість пройти його до кінця. В результаті, я впевнений, оновлена європейська Україна здивує світ.


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling