"Иногда думаю, что я не заслужил такого напарника", - кинологи-гвардейцы о своих питомцах

14 листопада 2019 12:25

Успіхи та досягнення, нові підходи у підготовці службових собак – саме такі питання розглядали кінологи Східного територіального об’єднання на навчально-методичному зборі, який пройшов на базі 5 Слобожанської бригади.

2019 рік для кінологічної служби Східного ТУ запам’ятається першістю у командному заліку та другим місцем у одиночному заліку на чемпіонаті НГУ з кінології. Те, що це не випадкова, а здобута тяжкими тренування перемога кінологічних пар розповідає начальник кінологічної служби Східного ТУ підполковник Роман Башовий.

«Кінологи разом зі своїми службовими собаками повинні день-у-день розвивати свої вміння та можливості задля ефективного виконання завдань, а не лише під час підготовки до змагань. Від кінологів певною мірою і залежить безпека на мирній території та у зоні конфлікту», – зазначив Роман Башовий.

Кінологи Східного ТУ вже 6 рік несуть службу на Донбасі, здійснюючи пошук зброї, набоїв, вибухових речовин та забезпечуючи охорону об’єктів. Тому мають чималий досвід роботи у зоні озброєного конфлікту. Крім того, вперше цього річ службовий собака маріупольської бригади Східного ТУ бельгійська вівчарка Ірбіс отримала медаль «За сумлінну службу».

У ході зборів кінологи обмінювались досвідом із впровадження у службі ефективних методик підготовки службових собак та тактичних прийомів. Так, у сучасній кінології змінюється риторика у роботі кінологів та собак, де вони є не окремими складовими, а створюють кінологічну пару. Таку підготовку ефективно втілюють у 5 Слобожанській бригаді.

«Коли обирав собі собаку, то цього цуценя взагалі не хотів брати спочатку. Але коли побачив, яку цікавість він до мене виявляє, я не зміг в нього не влюбитись. Тепер це надійний, працелюбний, відданий пес. Я навіть інколи думаю, що не заслужив на такого друга», - зізнається старший кінолог кінологічної групи військової частини 3005 Віталій Будник.

На практичних заняттях кращі кінологічні пари Слобожанського з’єднання продемонстрували показові виступи з пошуку вибухівки та затримання злочинця.

Під час підведення підсумків начальники кінологічних служби обговорили питання вдосконалення кінологічного забезпечення та перспективи розвитку кінологічної служби.

Діана Краснікова

Фото Влада Коструба


Бажаєте першими дізнаватися про головні події в Україні - підписуйтесь на наш Telegram-канал


Повна версія
© 2007-2024 Головне в Україні